LATUDA Efektet anësore: Ajo që duhet të dini

LATUDA Efektet anësore: Ajo që duhet të dini

Pasqyrë

latuda (lurasidone) është një ilaç me recetë me emër. Miratohet nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të trajtuar:

 • Skizofreni te njerëzit e moshës 13 vjeç dhe më të vjetër
 • Depresioni bipolar në njerëzit e moshës 10 vjeç e më të vjetër

ka të ngjarë të merrni Latuda si një trajtim afatgjatë për këto kushte. > : Tablet oral

Si me ilaçet e tjera, Latuda mund të shkaktojë efekte anësore. Lexoni më tej për të mësuar në lidhje me efektet anësore të mundshme të zakonshme, të buta dhe serioze. Për një përmbledhje të përgjithshme të Latuda, përfshirë detajet në lidhje me përdorimet e saj, shihni këtë artikull.

efekte anësore më të zakonshme të latuda

latuda mund të shkaktojnë efekte të caktuara anësore, disa prej të cilave janë më të zakonshme se të tjerët. Këto efekte anësore mund të jenë të përkohshme, që zgjasin disa ditë në javë. Sidoqoftë, nëse efektet anësore zgjasin më shumë se kaq, ju shqetësojnë, ose bëheni të rëndë, sigurohuni që të bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Këto janë vetëm disa nga efektet anësore më të zakonshme të raportuara nga njerëzit që morën Latuda në provat klinike:

 • Akathisia (shqetësimi)*
 • Nausea*
 • përgjumja*
 • Lëvizjet e pavullnetshme të muskujve, të tilla si dridhje, spazma ose kërcitje
 • muskuj të ngurtë, lëvizje të ngadalta ose probleme për të lëvizur

* Për më shumë informacion në lidhje me këtë efekt anësor, shihni "Specifikat e Efektit Side" më poshtë.

Efektet anësore të buta të latuda

efekte të buta anësore mund të ndodhin me trajtimin Latuda. Kjo listë nuk përfshin të gjitha efektet anësore të mundshme të drogës. Për më shumë informacion, mund t’i referoheni informacionit për përshkrimin e Latuda.

Efektet anësore të buta që janë raportuar me trajtimin LATUDA përfshijnë:

 • Akathisia (shqetësimi)*
 • Nausea*
 • përgjumje*
 • Lëvizjet e pavullnetshme të muskujve, të tilla si dridhje, spazma ose kërcitje
 • muskujt e ngurtë, lëvizjet e ngadalta ose problemet e lëvizjes
 • Shtimi i peshës †
 • hundë e mbushur ose e rrjedhshme
 • Të vjella
 • Diarre
 • dhimbje barku
 • Vizioni i paqartë
 • marramendje

Këto efekte anësore mund të jenë të përkohshme, që zgjasin disa ditë për javë. Sidoqoftë, nëse efektet anësore zgjasin më shumë se kaq, ju shqetësojnë, ose bëheni të rëndë, sigurohuni që të bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Shënim: Pasi Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) aprovon një ilaç, ai gjurmon dhe rishikon efektet anësore të ilaçeve. Nëse zhvilloni një efekt anësor ndërsa merrni Latuda dhe doni të tregoni FDA për të, vizitoni Medwatch.

* Për më shumë informacion në lidhje me këtë efekt anësor, shihni "Specifikat e efektit anësor" më poshtë. † Për të mësuar më shumë rreth shtimit të peshës, shihni "Latuda dhe shtimi i peshës" më poshtë.

Efektet anësore serioze të latuda

latuda mund të shkaktojnë efekte anësore serioze. Lista më poshtë mund të mos përfshijë të gjitha efektet anësore të mundshme serioze të ilaçit. Për më shumë informacion, mund t’i referoheni informacionit për përshkrimin e Latuda.

Nëse zhvilloni efekte anësore serioze gjatë marrjes së Latuda, telefononi menjëherë mjekun tuaj. Nëse efektet anësore duken kërcënuese për jetën ose mendoni se keni një urgjencë mjekësore, menjëherë telefononi 911 ose numrin tuaj të urgjencës lokale.

Efektet anësore serioze që janë raportuar dhe simptomat e tyre përfshijnë:

 • Hipotension ortostatik (rënie e papritur e presionit tuaj të gjakut kur ndryshoni sjelljen tuaj, siç është ngritja në këmbë shumë shpejt ). Simptomat mund të përfshijnë:

/li>

 • Niveli i rritur i prolaktinës (një lloj hormoni). Simptomat mund të përfshijnë:
 • Prodhimi i qumështit të gjirit kur nuk ushqehet me gji, ose nuk ka periudha tek femrat*
 • Rritja e gjinjve, ose efektet anësore seksuale † si mosfunksionim ngrerë (probleme për të marrë ose mbajtur një ngritje) te meshkujt*
 • Ndryshimet në metabolizmin tuaj që mund të shkaktojnë:
 • Shtimi i peshës ‡
 • Niveli i lartë i sheqerit në gjak, i cili mund të çojë në diabet me kalimin e kohës
 • Nivelet e larta të kolesterolit ose triglicerideve
 • Nivele të ulëta të qelizave të bardha të gjakut. Simptomat mund të përfshijnë:

   Kjo mund të çojë në hipertermi (temperaturë shumë të lartë të trupit) në temperatura të nxehta ose gjatë ushtrimit. Simptomat mund të përfshijnë:

   /li>

  • Problemet e gëlltitjes. Simptomat mund të përfshijnë:

   Simptomat mund të përfshijnë:

  • Humbja e vetëdijes
  • Sindromi malinje neuroleptike (një reagim i rrallë neurologjik ndaj ilaçeve antipsikotike). Simptomat mund të përfshijnë:

   , ose presioni i gjakut

  • Rreziku i goditjes në goditje në të rriturit e moshës 65 vjeç dhe më të vjetër me psikozë të lidhur me çmenduri. Simptomat e goditjes zakonisht ndodhin papritur dhe mund të përfshijnë:
  • mpirje ose dobësi në njërën anë të trupit tuaj, zakonisht në fytyrën, krahun ose këmbën tuaj
  • probleme në të folur, duke ecur, ose duke parë
  • dhimbje koke
  • konfuzion
  • Dyskinesia tardive (lëvizje të pakontrolluara të muskujve). †
  • Reagimi alergjik. †
  • Rreziku i vdekjes tek të rriturit e moshuar me psikozë të lidhur me çmenduri.§
  • Rreziku i mendimeve dhe sjelljeve vetëvrasëse tek të rriturit dhe fëmijët më të rinj.§
  • * seksi dhe seksi dhe seksi dhe seksi dhe seksi. Gjinia ekziston në spektër. Përdorimi i termave "femër" dhe "mashkull" në këtë artikull i referohet seksit të caktuar gjatë lindjes. † Për më shumë informacion në lidhje me këtë efekt anësor, shihni "specifikat e efektit anësor" më poshtë. ‡ Për të mësuar më shumë rreth shtimit të peshës, shihni "Latuda dhe shtimi i peshës" më poshtë. § Latuda ka një paralajmërim të boksit për këtë efekt anësor. Ky është paralajmërimi më serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Për të mësuar më shumë, shihni seksionin "specifikat e efektit anësor" më poshtë.

   Efektet anësore te fëmijët

   Latuda është aprovuar për të trajtuar kushte të caktuara të shëndetit mendor tek fëmijët e moshës 10 vjeç e më të vjetër. (Për të mësuar më shumë rreth përdorimeve të aprovuara të Latuda, shihni këtë artikull).

   Në përgjithësi, efektet anësore të Latuda janë të ngjashme tek fëmijët dhe të rriturit. Këto janë përshkruar më lart dhe më poshtë. Sidoqoftë, kur merrni Latuda, fëmijët dhe të rriturit e rinj nën 25 vjeç kanë një rrezik të shtuar të mendimeve dhe sjelljeve vetëvrasëse në krahasim me të rriturit. Në fakt, Latuda ka një paralajmërim të boksuar për këtë efekt anësor te fëmijët. Për detaje, shihni seksionin "specifikat e efektit anësor" më poshtë.

   latuda dhe shtimi i peshës

   Për disa njerëz, marrja e Latuda mund të çojë në shtim në peshë. Ilaçet antipsikotike atipike si Latuda mund të shkaktojnë ndryshime në metabolizmin tuaj. Kjo mund të çojë në shtim në peshë. Sidoqoftë, me Latuda, shuma që mund të fitoni është zakonisht e vogël.

   Shtimi në peshë mund të varet nga gjendja që ju merrni Latuda për të trajtuar. Për shembull, të rriturit që morën Latuda për skizofreni fituan rreth 0.9 paund (lb), që është rreth 0.4 kilogramë (kg)* në provat klinike. Sidoqoftë, të rriturit që marrin Latuda për depresion bipolar fituan vetëm rreth 0.2 lb në 0.7 lb (rreth 0,1 kg në 0.3 kg).

   sshtë e rëndësishme të theksohet se latuda gjithashtu mund të rrisë sheqerin në gjak, kolesterolin ose nivelin e triglicerideve. † Këto efekte anësore, së bashku me shtimin në peshë, mund të rrisin rrezikun tuaj të sulmit në zemër dhe goditje në tru.

   Mjeku juaj ka të ngjarë të monitorojë peshën e trupit tuaj ndërsa merrni latuda. Nëse jeni të shqetësuar për shtimin e peshës me Latuda, bisedoni me mjekun tuaj për mënyrat për të mbajtur një peshë që është e shëndetshme për ju.

   * 1 lb është rreth 2.2 kg. † Për më shumë informacion në lidhje me këto efekte anësore, shihni "Efektet anësore serioze të Latuda" më lart.

   Specifikat e efektit anësor

   Mësoni më shumë rreth disa prej efekteve anësore që mund të shkaktojë Latuda. Për të zbuluar se sa shpesh kanë ndodhur efektet anësore në provat klinike, shihni informacionin e përshkruar për Latuda.

   Efektet anësore seksuale

   Disa njerëz mund të kenë efekte anësore seksuale gjatë marrjes së Latuda. Sidoqoftë, nuk dihet se sa shpesh ndodh kjo. Në provat klinike, latuda është treguar se rrit nivelet e prolaktinës (një lloj hormoni) tek meshkujt* dhe femrat.* Ky ishte një efekt anësor më pak i zakonshëm. Nivele të larta të prolaktinës ndonjëherë mund të shkaktojnë efekte anësore seksuale.

   Për shembull, nivelet e larta të germixil kundërindikacionet prolaktinës mund të shkaktojnë mosfunksionim ngrerë (probleme në marrjen ose mbajtjen e një ngritjeje) te meshkujt. Ky ishte një efekt anësor i rrallë në provat klinike. Tek femrat, nivelet e larta të prolaktinës mund të shkaktojnë thatësi vaginale, gjë që gjithashtu mund të çojë në probleme seksuale. Sidoqoftë, efektet anësore seksuale nuk u raportuan në femra që morën Latuda në provat klinike.

   Çfarë mund të bëni

   Nëse zhvilloni efekte anësore seksuale pasi të filloni të merrni Latuda, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund të sugjerojnë këshilla ose të rekomandojnë trajtime për të ndihmuar me problemin. Sidoqoftë, nëse këto nuk funksionojnë dhe keni probleme seksuale që janë shqetësuese, mjeku juaj mund t’ju rekomandojë të kaloni në një ilaç tjetër.

   * Seksi dhe gjinia ekzistojnë në spektër. Përdorimi i termave "mashkull" dhe "femër" në këtë artikull i referohet seksit të caktuar gjatë lindjes.

   akathisia (shqetësimi)

   Akathisia mund të ndodhë gjatë marrjes së Latuda. Akathisia është një ndjenjë e shqetësimit të pakëndshëm dhe nuk është në gjendje të mbajë akoma. Në provat klinike, ky ishte një nga efektet anësore më të zakonshme të trajtimit LATUDA.

   Simptomat e akathisia përfshijnë:

   • Ndjenjat e shqetësimit dhe agjitacionit
   • Lëvizjet e pavullnetshme, të tilla si fejtimi, lëkundja, hapja ose zhvendosja e peshës
   • Problemet e gjumit

   çfarë mund të bëni

   Nëse keni simptoma të akathisia ndërsa merrni Latuda, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj. Ata mund të përshkruajnë ilaçe për të trajtuar këtë efekt anësor. Ata gjithashtu mund të ulin dozën tuaj të Latuda. (Për të mësuar rreth dozave të latudës, shihni këtë artikull.)

   Dyskinesia tardive

   ilaçe antipsikotike si latuda ndonjëherë mund të shkaktojnë një efekt anësor serioz të quajtur diskinesia tardive. Me dyskinesia tardive, ju keni lëvizje të pavullnetshme, të pakontrollueshme, të përsëritura të muskujve në gjuhën, fytyrën, qafën, krahët ose këmbët tuaja.

   Nuk dihet se sa shpesh ndodh dyskinesia tardive me trajtimin Latuda. Sidoqoftë, ka më shumë të ngjarë të zhvilloni këtë efekt anësor sa më gjatë të merrni ilaçin. Dhe mund të zhvillohet në çdo pikë gjatë trajtimit, apo edhe pas ndalimit të trajtimit. Alsoshtë gjithashtu më e zakonshme në të rriturit e moshuar të moshës 65 vjeç dhe më të vjetër dhe tek femrat. Lëvizjet

  • Ngjitja e gjuhës
  • Rrëshqitja e shpeshtë
  • Buzët e buzës ose ndjekja e buzëve Këmbët
  • Këto simptoma mund të ndikojnë në cilësinë e jetës tuaj. Dhe ato ndonjëherë mund të jenë të pakthyeshme, edhe pasi të ndaloni të merrni Latuda.

   Çfarë mund të bësh

   Nëse zhvilloni simptoma të dyskinesia tardive ndërsa merrni Latuda, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj. Ata mund të zvogëlojnë dozën tuaj të Latuda. Ose ata mund të rekomandojnë një ilaç të ndryshëm për të trajtuar gjendjen tuaj.

   * Seksi dhe gjinia ekzistojnë në spektër. Përdorimi i termit "femër" në këtë artikull i referohet seksit të caktuar gjatë lindjes.

   nauze

   Disa njerëz mund të kenë nauze gjatë marrjes së latudës. Në provat klinike, nauze ishte një nga efektet anësore më të zakonshme të raportuara me këtë ilaç.

   Çfarë mund të bësh

   Nëse keni nauze gjatë marrjes së Latuda, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund të sugjerojnë mënyra për të ndihmuar në lehtësimin e këtij efekti anësor. Ose ata mund të përshkruajnë ilaçe antinause.

   përgjumja

   latuda mund t’i bëjë disa njerëz të ndjehen të përgjumur. Përgjumja ishte një nga efektet anësore më të zakonshme të raportuara me Latuda në provat klinike.

   përgjumja mund të lehtësohet pas disa javësh nga marrja e Latuda.

   Çfarë mund të bësh

   Nëse ndjeheni të përgjumur gjatë marrjes së Latuda, sigurohuni që të shmangni aktivitetet që mund të jenë të rrezikshme. Këto përfshijnë makinat e makinës dhe funksionimit.

   Nëse keni përgjumje që është problematike, bisedoni me mjekun tuaj për mënyrat për të menaxhuar këtë efekt anësor.

   Rreziku i vdekjes

   Latuda ka një paralajmërim të boksuar në lidhje me rrezikun e vdekjes tek të rriturit e moshuar me psikozë të lidhur me çmenduritë. Një paralajmërim i boksit është paralajmërimi më serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Ky paralajmërim i boksit është për shkak të rritjes së numrit të rasteve në të rriturit e moshës 65 vjeç dhe më të vjetër.

   Psikoza është një simptomë që lidhet me kushtet e shëndetit mendor. I referohet një humbje prekjeje me realitetin. Njerëzit me psikozë mund të halucinojnë (shiko, dëgjojnë ose nuhasin gjëra që nuk janë vërtet atje). Ata gjithashtu mund të kenë mashtrime (besime që nuk janë të vërteta).

   Dementia është një gjendje që përfshin probleme me kujtesën, të menduarit dhe komunikimin. Disa njerëz me çmenduri gjithashtu kanë psikozë.

   Ilaçet antipsikotike si Latuda nganjëherë përshkruhen jashtë etiketave për të trajtuar psikozën e lidhur me demencën tek të rriturit e moshuar. (Përdorimi jashtë etiketave po përshkruan një ilaç të aprovuar nga FDA për një qëllim tjetër përveç asaj që është aprovuar për të.) Sidoqoftë, provat klinike tregojnë se këto ilaçe mund të rrisin rrezikun e vdekjes tek të moshuarit.

   Shënim: Latuda është aprovuar vetëm për të trajtuar skizofreninë dhe depresionin bipolar në njerëz të caktuar. (Për të mësuar më shumë, shihni këtë artikull.)

   çfarë mund të bëni

   Nëse jeni një i rritur më i vjetër me psikozë të lidhur me çmenduri, mjeku juaj ka të ngjarë të mos ju përshkruajë latuda. Pyesni mjekun tuaj se cilat ilaçe të tjera mund të jenë mundësi më të mira për ju.

   Mendime dhe sjellje vetëvrasëse

   Latuda ka një paralajmërim të boksuar për rrezikun e mendimeve dhe sjelljeve vetëvrasëse tek fëmijët dhe të rriturit e rinj. Një paralajmërim i boksuar është paralajmërimi më serioz nga FDA. Ky paralajmërim i boksit është për shkak të rritjes së numrit të rasteve tek fëmijët dhe të rriturit e rinj nën 25 vjeç.

   Në përgjithësi, kushtet e shëndetit mendor mund të rrisin rrezikun tuaj për të pasur mendime ose veprime vetëvrasëse. Këto kushte përfshijnë depresionin, çrregullimin bipolar dhe skizofreninë. Sidoqoftë, provat klinike tregojnë se ilaçet që trajtojnë depresionin bipolar, siç është Latuda, gjithashtu mund të rrisin këtë rrezik tek fëmijët dhe të rriturit e rinj. Ky rrezik mund të jetë më i lartë kur filloni trajtimin LATUDA. Alsoshtë gjithashtu më e lartë nëse mjeku juaj rrit dozën tuaj të Latuda. (Për të mësuar më shumë rreth dozave të Latuda, shihni këtë artikull.)

  • agjitacion ose shqetësim
  • zemërim, agresion ose nervozizëm
  • Përpjekja për të dëmtuar veten ose përpjekjen e vetëvrasjes
  • Duke marrë Latuda, menjëherë kontaktoni mjekun tuaj ose telefononi 911 ose numrin tuaj të urgjencës lokale.

   Kujdestarët e fëmijëve ose të rriturve që marrin Latuda gjithashtu duhet të shikojnë për këto simptoma. Bisedoni menjëherë me mjekun e tyre nëse shqetësoheni për gjendjen shpirtërore ose sjelljen e tyre.

   Nëse mjeku juaj mendon se Latuda mund të shkaktojë mendime ose sjellje vetëvrasëse, ata ka të ngjarë të rekomandojnë një ilaç të ndryshëm për gjendjen tuaj.

   Parandalimi i vetëvrasjeve

   Nëse njihni dikë në rrezik të menjëhershëm të SE

   Carsentro

   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec 

   Office